FÅ RÄTT ARBETSSTÄLLNING PÅ KONTORET

MED HÖJ OCH SÄNKBARA SKRIVBORD

Här har vi tagit fram några tips för en bra arbetsställning vid ett höj och sänkbart skrivbord

Tips för en bra arbetsposition

När man står upp och arbetar är det viktigt att man har rätt arbetsposition för att undvika belastningsskador och andra skador som kan orsakas av att man inte står på rätt sätt. Om man står i en dålig position för länge kan att man ådra sig skador på nacke, rygg, axlar, knän och höfter! Här har vi tagit fram några tips på vad man kan tänka på när man arbetar vid ett höj och sänkbart skrivbord.

 

Börja stå i etapper!

Se till att variera din arbetsposition vid skrivbordet för att få ett hållbart sätt att arbeta på - både fysiskt och psykiskt. På DPJ.se kan du läsa mer om hur du kan få in rutinen att stå upp och jobba för att variera arbetsdagen.

Att investera i ett höj och sänkbart skrivbord är guld värt. I början är det en stor omställning för kroppen att börja arbeta ståendes vid ett höj och sänkbart skrivbord, eftersom kroppen är van vid att sitta ner. Det kan jämföras med träning, dvs. att man börjar på noll och stegvis arbetar sig uppåt och blir starkare.

Målet bör vara att din primära arbetsposition ska vara stående, och att sittandet bara ska vara ett komplement till att stå. I början kan det vara bra att stå i kortare etapper för att öva upp muskelstyrkan. När man blir trött är det lätt att axlarna ramlar fram och att hållningen fallerar. I början när kroppen inte är van vid att arbeta stående är det bra om man kan resa sig upp varje halvtimma, iallafall för en bensträckare.

När din kropp har vant sig vid att stå rekommenderar vi att man jobbar halva dagen stående och resterande halvan sittandes. Börja dagen med att stå och efter lunch kan du sänka skrivbordet och sitta ner. Prova dig fram för att se vad som passar dig bäst! När din kropp har vant sig vid att stå upp och arbeta kommer kroppen må mycket bättre. Exempelvis kommer din hållning bli bättre per automatik.

Guidance ergonomics. Proper posture to work standing.

Fotriktiga skor

Tänk på att ha fotriktiga skor som är stabila och som ger bra stöd åt dina fötter. Skosulan ska gärna vara 2–3 cm tjock, och det är väldigt bra att ha inlägg i skorna. Med tanke på att du ska stå upp under stora delar av dina arbetsdagar kommer dina fötter belastas mer jämfört med när du sitter.

Många väljer att stå och arbeta vid det höj och sänkbara skrivbordet i löparskor. Det kan vara en bra idé med tanke på att löparskor av bra kvalitet ger dina fötter ett ordentligt stöd.

Hur står man rätt vid ett höj och sänkbart skrivbord?

Rätt höjd

Många har fel höjd på skrivborden, då det är vanligt att man har skrivbordet för lågt. En tumregel är att armarna ska få ett bra stöd från bordet och att de ska vara böjda i en 90-graders vinkel. Resterande av överkroppen ska kunna vila på bordet. Du kan höja och sänka skrivbordet tills du hittar den höjd som är bekvämast för dig. Prova dig fram!

Rakryggad

Stå rakryggad och försök fördela vikten jämt på båda fötterna. Ett tips är att ha en liten trälåda bredvid skrivbordet, som du kan ta fram när dina ben behöver avlastning. Placera ett ben åt gången på trälådan, låt ena benet vila uppe på lådan genom att placera benet i en högre position, så du kan sträcka ut och stretcha benet när det börjar bli jobbigt att stå.

Balansera inte på ett ben!

Fötterna ska stå axelbrett för att undvika felbelastning. Det är viktigt att du inte vilar/hänger på ett ben, för då kommer du bara belasta ena benets muskler och ena sidan av höften. Felbelastningen kommer ha negativ påverkan på dina leder med start från ankeln och upp i hela kroppen. Att stå och felbelasta för länge kan leda till en sned kroppshållning.

 

Om oss

Vi säljer prisvärda kontorsmöbler!

Hos oss hittar du billiga höj och sänkbara skrivbord, kontorsstolar, förvaring och mycket mer till kontoret.

ÖPPETTIDER

Måndag till Fredag
09:00 - 16:00

TELEFON

Kontakta oss

Berätta för oss hur vi kan hjälpa er.

Invalid Email